Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Θεραπεύοντας την Αιτία

Θεραπεύοντας την Αιτία

Η προσέγγισή μας είναι αιτιολογική, χρησιμοποιούμε προηγμένες διαγνωστικές αναλύσεις σε μοριακό και γενετικό επίπεδο που εντοπίζουν τα ακριβή αίτια κάθε προβλήματος υγείας.

Σκοπός μας είναι να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την υγεία σας και να βιώσετε μια πραγματική αλλαγή στη ποιότητα ζωής σας. Είσαστε στο απόλυτο επίκεντρο της προσοχής μας γιατί θέλουμε να νοιώθετε και να είσαστε υγιείς. 

Η έμπειρη ομάδα μας με την καθοδήγηση του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά αποτελείται από εξειδικευμένους γιατρούς και διατροφολόγους στην μεταβολομική ιατρική και μεταβολομική διατροφή και σας καθοδηγεί βήμα-βήμα εξασφαλίζοντας ότι θα λάβετε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ουσιαστικής και συνεχούς βελτίωσης. 


Στις κλινικές μας αντιμετωπίζουμε κυρίως περιστατικά από τις εξής κατηγορίες:

Αυτοάνοσα Νοσήματα: πρόκειται για νοσήματα που το σώμα προκαλεί βλάβη στα δικά του όργανα και ιστούς όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Chron, η σκλήρυνση κατά πλάκας, νοσήματα του θυρεοειδούς, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκληροδερμία, ο ερυθηματώδης λύκος, ή η ψωρίαση.

Χρόνια Προβλήματα Υγείας: πρόκειται για προβλήματα υγείας που διαρκούν πάνω από 3 μήνες όπως είναι ο διαβήτης, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο καρκίνος, οι γαστρεντερικές διαταραχές, το ευερέθιστο έντερο, η χρόνια γαστρίτιδα, τα καρδιολογικά νοσήματα, η οστεοαρθρίτιδα

Πρόληψη: απευθύνεται σε υγιείς. Στόχος είναι η βελτίωση της καλής τους υγείας, η αντιγήρανση, η διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους, και η πλήρης ανάκτηση της ενέργειας και της ζωτικότητας του οργανισμού. Οι μεταβολομικές αναλύσεις μπορούν να εντοπίσουν διαταραχές σε μοριακό επίπεδο χρόνια πριν την εμφάνιση νόσου

Metabolomic Medicine®

Oι κλινικές μας στην Αθήνα, στη Ζυρίχη, στο Μιλάνο και στο Τρεβίζο εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο είτε για πρόληψη είτε για να εντοπίσουν τα αίτια και να θεραπεύσουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Είμαστε πρωτοπόροι στην εφαρμογή διαγνωστικών αναλύσεων αιχμής σε μοριακό-κυτταρικό επίπεδο, τις μεταβολομικές αναλύσεις (Metabolomic Analysis®), με στόχο να αποτυπώσουμε όχι μόνο την ακριβή κατάσταση του οργανισμού αλλά και να εμβαθύνουμε στα αίτια κάθε προβλήματος υγείας. 

Διεξάγουμε σταθερά έρευνες στους τομείς των αυτοάνοσων νοσημάτων, της βιολογίας των τελομερών, της αντιγήρανσης, και στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων συνεργαζόμενοι με κορυφαία διεθνή και ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το τμήμα Μεταβολομικής και Γενετικής του Πανεπιστημίου ΕΤΗ της Ζυρίχης και το τμήμα Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.  

Μεταβολομικές αναλύσεις αίματος και ούρων 

Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι η πιο ακριβής μέθοδος αξιολόγησης της υγείας σήμερα. (Harvard Mag). Αποτυπώνουν την ακριβή κατάσταση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού και μπορούν να καθοδηγήσουν στην εξατομικευμένη αιτιολογική θεραπεία και πρόληψη.

Με οδηγό τις Metabolomic Analysis®  αντιμετωπίζουμε τον οργανισμό ως ένα συνολικό βιολογικό σύστημα (Systems Biology). Μέσα από τις αναλύσεις αξιολογούμε αλλαγές που οφείλονται τόσο σε ενδογενείς (DNA) όσο και εξωγενείς παράγοντες (διατροφή, άσκηση, στρες) και εντοπίζουμε στοιχεία που αφορούν:
 • στην ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί τις φλεγμονές
 • στην κάλυψη των ελλείψεων σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
 • στη βελτίωση της ικανότητας του οργανισμού να παράγει ενέργεια (μιτοχονδριακή λειτουργία)
 • στη εξισορρόπηση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος
 • στην επιβάρυνση του οργανισμού από τοξικές ενώσεις και τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης τους
 • στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού
 • στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας
 • στο αποκατάσταση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
 • στην διόρθωση οξέωσης, όπου υπάρχει 
 • στην βέλτιστη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών
 • στην ικανότητα του οργανισμού να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί το DNA
και επιπρόσθετους δείκτες που εστιάζουν στην απόκλιση του οργανισμού από τη φυσιολογική λειτουργία. 


Ανάλυση Τελομερών 

Μέσα από την μέτρηση του μήκους των τελομερών (ακραία τμήματα των χρωμοσωμάτων) σε κάθε οργανισμό και σε κάθε χρωμόσωμα ξεχωριστά (184 τελομερή) μπορούμε να προσδιορίσουμε την βιολογική ηλικία έναντι της χρονολογικής. 

Κοντά τελομερή συνδέονται με όλα τα χρόνια νοσήματα και φαίνεται να είναι η βασική και βιολογικά προγραμματισμένη αιτία των χρόνιων νοσημάτων όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, διαβήτης και αυτοάνοσα νοσήματα.


Παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή, η κάλυψη ελλείψεων σε βιταμίνες και στοιχεία, η κατάλληλη άσκηση και η χορήγηση φυσικών ουσιών που ενεργοποιούν τους κυτταρικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης μπορούν να μειώσουν ή και να αναστρέψουν την απώλεια του μήκους των μικρών τελομερών.

Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα της
σύγχρονης ιατρικής επιστήμης που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ της Ιατρικής το 2009.

Θεραπεία: Η αγωγή διαμορφώνεται ανάλογα με τις ελλείψεις, δυσλειτουργίες και τις βιοχημικές ανισορροπίες που εντοπίστηκαν μέσα από τις μεταβολομικές αναλύσεις. Περιλαμβάνει χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και ειδική διατροφή με στόχο την αναπλήρωση των ελλείψεων και την αποκατάσταση της φυσιολογικής βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού. Επίσης διατηρούμε ή προτείνουμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όπου προκύπτει μεγαλύτερο όφελος παρά βλάβη σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία.
 

Συχνές Ερωτήσεις

Πρώτη και Δεύτερη Επίσκεψη 
Κατά την πρώτη σας επίσκεψη στην κλινική μας εξετάζεστε από έναν από τους εξειδικευμένους στην μεταβολομική παθολόγους της κλινικής μας. Λαμβάνει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και σας συμβουλεύει σχετικά με το ποιες εξετάσεις θα κάνετε. Διατροφολόγος εξειδικευμένη στην Μεταβολομική Διατροφή λαμβάνει το διατροφικό σας ιστορικό και καταγράφει στοιχεία που αφορούν στον τρόπο ζωής σας. Αυτά είναι ζωτικά δεδομένα για να αξιολογήσουμε την παρούσα κατάσταση της υγείας σας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Πραγματοποιείται λήψη δείγματος αίματος ή και ούρων. Τα δείγματα αυτά αναλύονται σε εξειδικευμένα πανεπιστημιακά ή μικροβιολογικά εργαστήρια με τα οποία συνεργαζόμαστε, ανάλογα με την εξέταση. Η συνολική διάρκεια της πρώτης επίσκεψης είναι περίπου μιάμισης ώρας.

To Metabolomic Profile διενεργείται σε δείγμα αίματος και ούρων και πραγματοποιείται στην Ελλάδα σε ένα από τα 5 κορυφαία εργαστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που διαθέτουν τις υψηλές τεχνικές προδιαγραφές, απαραίτητες για την διενέργεια της εξέτασης με πιστοποίηση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας και Διάγνωσης Συγγενών και Μεταβολικών Νοσημάτων (ERNDIM, πρόκειται για τον επιστημονικό οργανισμό με υψηλότερα εργαστηριακά στάνταρ παγκοσμίως) και του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.


Η δεύτερη σας επίσκεψη προγραμματίζεται μέσα σε 7 ημέρες περίπου, ώστε να λάβετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας καθώς και την θεραπευτική αγωγή. 

Στη συνέχεια προγραμματίζεται επαναληπτική επίσκεψη σε 3 μήνες συνήθως ή ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Έχω κάποιο πρόβλημα υγείας και με παρακολουθεί ήδη γιατρός γι αυτό. Μπορώ να σας επισκεφτώ;
Ναι μπορείτε. Η Μεταβολομική Ιατρική απευθύνεται στο να ενισχύσει τον οργανισμό σας σε κυτταρικό επίπεδο και  δεν έρχεται σε αντίθεση με καμιά άλλη φαρμακευτική ή ομοιοπαθητική θεραπεία που ακολουθείτε. Αντιθέτως βελτιώνει την απόδοση και αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών ή ομοιοπαθητικών αγωγών και βοηθά στο να μειωθούν ενδεχόμενες παρενέργειες. 

Έχω ήδη τον δικό μου διατροφολόγο. Χρειάζεται να επισκεφτώ και τον διατροφολόγο της κλινικής σας;
Ναι, συστήνουμε όλοι οι ασθενείς μας να επισκεφτούν τους εξειδικευμένους στην μεταβολομική διατροφή, διατροφολόγους μας. Η μεταβολομική διατροφή διαφέρει σημαντικά από τις συνήθεις διατροφικές προσεγγίσεις και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας σας. Η αναθεώρηση των διατροφικών σας συνηθειών του τρόπου ζωής σας καθώς και η αντίδραση του οργανισμού σας στην διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την εκτίμηση και ανάλυση των Μεταβολομικών Εξετάσεων. 

Τι χρειάζεται να φέρω στο ραντεβού μου;
Μια λίστα με όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε αυτήν την περίοδο. Εξετάσεις που έχετε κάνει μέχρι 12 μήνες πριν, μπορούν επίσης να βοηθήσουν. 

Καλύπτει η ασφάλεια μου το κόστος;
Συχνά τα κόστη των εξετάσεων και της παρακολούθησης περιλαμβάνονται στις καλύψεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών καλύψεων υγείας, είτε εν μέρη είτε συνολικά. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία, το πρόγραμμα κάλυψης και την νόσο. Σε κάθε περίπτωση θα λάβετε ακριβή απόδειξη και ιατρικές βεβαιώσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που λάβατε, ώστε να τις καταθέσετε στην ασφάλεια σας.


 
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Μέλος του European Institute of Nutritional Medicine
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM
Ειδικός Γενικός Ιατρός. Μέλος του European institute of nutritional medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Νοσηλεύτρια - Health Coach
Υπεύθυνη γραμματείας και εξυπηρέτησης κοινού
Τεχνολόγος εργαστηριακών εξετάσεων
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Μέλος του European Institute of Nutritional Medicine
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM
Ειδικός Γενικός Ιατρός. Μέλος του European institute of nutritional medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Νοσηλεύτρια - Health Coach
Υπεύθυνη γραμματείας και εξυπηρέτησης κοινού
Τεχνολόγος εργαστηριακών εξετάσεων
Νοσηλεύτρια
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine
Δείτε τους όλους